Kort om "Marie" :

 

 

Lystbaat ”Marie”

Baat nr 81 - bygget av Colin Archer i Larvik i 1899

 

         ”Marie” i 1905                                                                    … og i 2005

 

 

S/Y "Marie" er en sjelden fugl. Antakelig er hun en av kun fire originale, spissgattede, Archerbygde lystbåter som fortsatt kan oppleves i seilende stand. Tre av disse finnes i Norge. Det er "Jærbuen" (ex. "Nanna"), "Venus" og - altså - "Marie". "Velsia" (ex. "Phantom") seiler fortsatt, men tilhører familien Cox i England - eller rettere sagt, Wales. "Marie"  er sannsynligvis den best bevarte av disse lystbåtene fra Colin Archers egen hånd.

 

Lystbåt "Marie" ble tegnet og bygget av Colin Archer i Larvik for Eugen Carl Severin Petersen fra Jeløy(a) ved Moss. Hans unge hustru het Marie Amalie Nikoline. "Marie" skulle bli "Baat nr 81" fra mesterens slipp på Tollerodden, og fikk antakelig navn etter Eugens unge hustru, muligens også etter hans avdøde mor, som også het Marie, og som døde i barsel da lille Eugen kom til verden.

 

I løpet av de siste 113 årene har S/Y ”Marie” hatt intet mindre enn 15 eiere, mange av dem velstående forretningsfolk. Mest kjent er kanskje Anthon Bernard Elias Nilsen, alias forfatteren "Elias Kræmmer", som grunnla firmaet Anthon B. Nilsen, som eksisterer den dag i dag. Dessuten konsul Emil Mørch, som foruten å være grosserer og en kjent "plankebaron"  i Fredrikstad, også var en meget habil seiler. En vesentlig del av båtens historie er knyttet til disse to og deres virksomhet bl.a i forbindelse med dannelsen av Kongelig Norsk Seilforening (KNS) og Fredrikstad Seilforening; men nå er altså "Marie" tilbake i Vestfold, hvor hun i sin tid ble bygget.

 

”Marie” er en utpreget lystbåt i forhold til de noe tyngre los- og redningsskøytene Colin Archer skapte; og hun representerer antakelig høydepunktet i Archers lange og målbevisste utvikling av spissgatteren som båttype. Så vidt vi vet er "Marie" faktisk den siste spissgattede lystbåten Colin Archer bygget som fortsatt seiler. Hun må også ha blitt betraktet som meget vellykket av mesteren selv, for "Maries" tegninger ble rentegnet og reprodusert, noe som kun var forbeholdt de aller mest vellykkede av hans konstruksjoner. "Marie" er et strålende eksempel på en solid, sjødyktig, komfortabel, og ikke minst, velseilende båt. Enkelte eksperter har gått så langt som til å omtale Maries tegninger som "Colin Archers testamente til etterslekten". Det er jo ikke så verst. Sikkert er det i hvert fall at det i nyere tid er bygget en rekke båter basert på ”Maries” tegninger, eller på en lett modifisert utgave av disse, den såkalte "Cruisertegningen" .

 

Til tross for at "Marie" fortsatt seiler i beste velgående som familiebåt, så er nesten alt materialet i skrog, dekk og innredning fortsatt det originale. Riggen er nøyaktig tilbakeført til den opprinnelige. Hun har heller ikke maskin om bord, noe som jo begynner å bli nokså sjeldent for en såpass stor seilbåt. Båten er som tidligere nevnt i privat eie, men bevares likevel etter strenge antikvariske prinsipper i nært samråd med Riksantikvaren.

 

”Marie” er tilgjengelig for publikum etter nærmere avtale med eierne, Morten og Helena Kielland på Nøtterøy. Kontaktperson er Morten Kielland på telefon 90720757.

 

"Maries"  tekniske data :

 

Lengde over dekk  .................

12,0 m

      

Dekk  ………………..

utsøkt furu (belagt med seilduk fra ca. 1930)

Største bredde .....…..............

3,45 m

 

Innredning …………...

teak m. bjerk i fyllingene

Lengde i vannlinjen ..............

10,0 m

 

Overbygg  ……………

teak

Dypgående  ...........................

1,78 m

 

Riggtype   ……………

gaffelrigget kutter

Mastehøyde over vann .........

13,5 m

 

Mast / rundholter  ……

Oregon pine (opprinnelig gran)

Opprinnelig deplasement ......

9,98 tonn

 

Stående rigg ………….

galvanisert stålwire

Antatt deplasement nå .........

ca. 12 tonn

 

Seilareal  ……..………

105 kvm (med klyver nr. 2 og  minste toppseil)

Utvendig ballast (jernkjøl) ...

3,97 tonn

 

Seilnummer …………..

G8 ( = ni-meter nummer 8)

Innvendig ballast (bly) .........

0,96 tonn

 

Motor ………………..

Nei

Spanter (krumvokst virke) ....

eik og furu

 

Byggeår   . ……………

1899

Hud over vannlinjen .............

utsøkt furu

 

Byggested …………….

Tollerodden i Larvik

Hud under vannlinjen ..........

eik

 

Konstruktør/Båtbygger .. 

Colin Archer

Øvre bordgang  .....................

eik

 

Bygget til ………….…

Godseier Eugen Carl Severin Petersen, Moss

Ribber (mellom spantene) ......

eik

 

Nåværende eiere …….… 

Morten Kielland  og  Helena Marie Kielland

Dollbord …………………

teak

 

Hjemmehavn ……….….

Movik på Nøtterøy i Vestfold

 

Du finner mer utførlig og mye spennede informasjon om "Marie"  på http://www.lystbaat.no

 

Denne siden ble sist oppdatert 29/8-2012